Pies musi jeść kości? Na szczęście coraz mniej osób prezentuje takie myślenie. W rzeczywistości kości ani nie muszą, ani wręcz nie powinny stanowić elementu psiej diety, a już na pewno nie te drobiowe. Dlaczego? Szereg argumentów znajdziesz w naszym artykule.
Małe kości np. z kurczaka mogą łatwo utknąć w gardle psa, co może prowadzić do zadławienia. To z kolei może nawet stanowić bezpośrednie zagrożenie dla życia pupila.
Stosunkowo twarde kości drobiowe mogą spowodować pęknięcia lub złamania zębów psa. Naprawa lub ekstrakcja uszkodzonych zębów wymaga zwykle interwencji weterynaryjnej.
Drobiowe kości są ostre i łamliwe, co sprawia, że mogą one łatwo uszkodzić przełyk, żołądek lub jelita psa. Takie uszkodzenia mogą prowadzić do perforacji jelit, co jest stanem zagrażającym życiu i wymaga natychmiastowej interwencji chirurgicznej.
Kości kurczaka mogą również powodować blokadę w układzie pokarmowym psa, co może prowadzić do zaparć lub, w bardziej poważnych przypadkach, do niedrożności jelit, która wymaga interwencji chirurgicznej.
Surowe kurze kości mogą przenosić patogeny, takie jak Salmonella lub Campylobacter, które mogą spowodować choroby zarówno u psów, jak i ludzi. Ryzyko to dotyczy również surowego mięsa kurczaka.