Trymowanie pomoże nam uporać się ze zbyt dużą ilością psiej sierści w naszym domu. Na czym polega ten zabieg? Czym go wykonywać? Które rasy należy trymować? Odpowiedzi w artykule.
Trymowanie jest zabiegiem pielęgnacyjnym polegającym na usuwaniu martwej psiej sierści wraz z cebulką włosa. Jest bezbolesne i ważne dla naszego zwierzęcia, ponieważ dzięki niemu powstaje miejsce do wzrostu nowych włosów.
Zabiegu usuwania sierści najczęściej dokonuje specjalista – groomer, ale można go również wykonać samemu w domowym zaciszu. Warto wspomnieć, że dzięki regularnemu trymowaniu możemy ograniczyć linienie naszego czworonoga, przez co zaoszczędzimy czas poświęcany sprzątaniu psiej sierści np. z kanapy czy z dywanów. Dzięki trymowaniu poprawimy również wygląd oraz jakość sierści naszego pupila.
Trymowanie możemy wykonywać już od okresu szczenięcego. Dzięki temu pies w przyszłości będzie lepiej znosić zabiegi pielęgnacyjne. Eksperci zalecają usuwanie martwej sierści co 2-3 miesiące. Dlaczego w takim odstępie czasu? Szacuje się, że tyle zajmuje odrastanie podszerstka – warstwy krótkich, gęstych, miękkich włosów rosnących przy skórze.
Strzyżenie jest osobnym zabiegiem pielęgnacyjnym, który polega na skracaniu włosa. Przy strzyżeniu martwe cebulki nadal pozostają w mieszkach włosowych, przez co ograniczają wzrost nowej sierści. W przypadku trymowania usuwamy włosy w całości, również z cebulkami.
Trymowanie powinno dotyczyć przede wszystkim ras szorstkowłosych, ostrowłosych oraz o kombinowanej szacie, takich jak: spaniel, seter irlandzki, jamnik szorstkowłosy, pinczer, sznaucer, fox terrier, jack russell terrier, west highland white terrier, pinczer, airedale terrier.
Większość specjalistów uważa, że zabieg usuwania martwych włosów dotyczy prawie wszystkich ras – z wyłączeniem ras długowłosych, np. pudli.
Zabieg trymowania można podzielić na dwa rodzaje: trymowanie podszerstka oraz trymowanie okrywówki.
Tak jak wspomnieliśmy wyżej, podszerstek to rosnący przy skórze krótki włos wewnętrzny, który blokuje wzrost włosa okrywowego. Zabieg trymowania podszerstka wykonujemy, aby ulżyć naszym pupilom zwłaszcza w miesiącach letnich, by ograniczyć ich linienie, a niekiedy także, by podkreślić ich budowę i walory.
Co ciekawe, im częściej będziemy wykonywać zabieg trymowania np. wśród sznaucerów, to włos okrywowy będzie bardziej szorstki.
Trymowanie tzw. okrywówki to zabieg wykonywany u ras szorstkowłosych polegający na wyrywaniu martwych włosów, a nie tylko samego podszerstka. Musi się on odbywać bez użycia siły, ponieważ martwe włosy powinny z łatwością wysuwać się ze skóry zwierzęcia.
Dlaczego trymowanie okrywówki dotyczy tylko ras szorstkowłosych? Mimo regularnego trymowania psy szorstkowłose – np. sznaucery – nie gubią same sierści, przez co również dochodzi do blokowania wzrostu nowych włosów. Kompletny zabieg trymowania psów szorstkowłosych powinien łączyć trymowanie podszerstka oraz wyrywanie włosa okrywowego.
Na początku warto wspomnieć, że sierść gotowa do trymowania powinna pozostawać nam w palcach w momencie delikatnego skubania. Przed usunięciem martwych włosów należy dokładnie wyczesać psa i przede wszystkim zadbać o to, aby na sierści nie było żadnych kołtunów.
Zabieg trymowania wykonuje się za pomocą trymera – specjalnego narzędzia składającego się rączki oraz z główki zakończonej szpikulcami.
Trymery można podzielić na kilka rodzajów. Najczęściej stosowane są: trymery hakowe, trymery boczne, furminatory oraz paluszki trymerskie.