Substancją toksyczną zawartą w czekoladzie i kakao jest teobromina. Dawka śmiertelną teobrominy dla psów wynosi 90-250 mg/kg masy ciała.
Zawartość teobrominy w różnych artykułach żywnościowych | |
czekolada mleczna | 1,5-2,2 mg w 1 g (150-220 mg w 100g) |
czekolada gorzka | 4,5-16 mg w 1g (450-1600 mg w 100g) |
kakao w proszku | 5,3-26 mg w 1g (80-390 mg w łyżce stołowej) |
czekolada w proszku | 0,5 mg w 1g (7,5 mg w łyżce stołowej) |
Metyloksantyny, do których należy m.in. teobromina i kofeina, zawarte w czekoladzie, działają pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, wywołują nadmierną aktywność serca i układu oddechowego.
Objawy zatrucia: Objawy pojawiają się w ciągu 24 godzin od zjedzenia czekolady, najczęściej już po 4 godzinach.
Leczenie:
Zaleca się podjęcie leczenia u psów, które zjadły więcej niż 20 mg teobrominy/kg masy ciała. W czasie leczenia należy kontrolować temperaturę ciała, pracę nerek oraz kilkakrotnie przeprowadzić Ekg (lub stale monitorować pracę serca przy pomocy kardiomonitora).
Przy zatruciu czekoladą konieczna jest pomoc lekarza weterynarii!!!
lek. wet. Maja Ingarden
www.therios.strefa.p