- surowa tarta marchew 100g
- gotowany makaron 300-350g
- mięso surowe (nie należy bazować na podrobach) 350-500g
- tłuszcze (oliwa, masło, olej sojowy lub słonecznikowy) ok 40g
- mieszanka mineralna z witaminami 5-10g
-----------------
razem ok. 1000g
Pory karmienia: 8, 12, 16, 20
1. 200-350g
- ser biały (tłusty) rozcieńczony mlekiem instant lub kozim
- żółtko
- grysik ryżowy (2-3 łyżeczki), krótko gotowany
- mieszanka wapniowa (1/3 - 1/2 łyżeczki)
- A+D3 (1 kropla dziennie). preparat wilowitaminowy wg receptury
2. 200-350g
- drobno krojone mięso, sparzone ukropem (150-200g)
- tarta marchew
- mieszanka wapniowa (1/3 - 1/2 łyżeczki)
3. 200-350g
- BoboVita mleczno -ryżowo- owocowa ( jeżeli zaobserwujemy "rozluźnienie żołądka, przerwać podawanie, zastąpić: grysik ryżowy na wodzie)
- pokruszony sucharek
- 1/2 łyżki masła
- mieszanka wapniowa (1/3 - 1/2 łyżeczki)
4. 200-350g
- rosołek na kawałku wołowiny lub kury z jarzynami i drobnym makaronem
- 1 łyżka zupy granulatu gotowanej karmy dla szczeniąt
wiek w miesiącach | ilość posiłków | zapotrzebowanie na pokarm przy 30% suchej masy |
do 4 | 4 | wg obserwowanego zapotrzebowania |
4-6 | 3 | jak wyżej |
powyżej 6 | 2 | jednorazowo 1 kg do 1,3 kg |
Oczywiście wartości te są orientacyjne i zależą od indywidualnego zapotrzebowania psa które zależy od wieku, płci, aktywności. Dorosłe psy powinny dostawać posiłek w wysokich miskach tak by nie musiały się schylać. By uchronić je przed skrętem żołądka powinny być karmione 2 razy dziennie, dwie godziny po spacerze.
MW
Źródło: "Rottweiler przyjaciel i obrońca" KiW, autor: Jan Borzymowski