Dla czego karma sucha wypiekana jest zdrowszą niż karma ekstrudowana?

Sekret dobrej karmy nie tylko w ilości składników odżywczych obecnych w żywności, ale także w jaki sposób są dostępne i jak skutecznie wchłaniają się organizmem przy trawieniu.

W produkcji suchych karm występują różne metody przygotowania.

Zdecydowana większość suchych karm (około 95%) suchej karmy dla psów czy kotów produkuje się w procesie zwanym wytłaczanie (ekstruzja), która jest podobna do sposobu przygotowania "fast food". 

Wytłaczanie jest popularne u producentów, ponieważ jest tanim, szybkim i elastycznym procesem, co pozwala na praktycznie dowolne kombinacje składników.

Proces ten rozpoczyna się od ciasta - mieszaniny surowców na sucho i na mokro składników, które miesza się razem aż do utworzenia konsystencji podobnej do ciasta. Ciasto to następnie podawane do maszyny zwanej ekstruder, w której ciasto jest ciągle mieszane będąc ogrzewanym pod wysokim ciśnieniem, do temperatury czasami nawet dochodzącej do 300 -400° C.

 Ciasto jest wyciskane - lub wytłaczane - dzięki specjalnej wielkości i kształcie otworów (tzw. matrycy), gdzie jest odcinane przez nóż.  Ostatnim etapem jest suszenie wyrobionych krokietów za pomocą suszarki w przeciągu 20 minut w temperaturze niekiedy tak wysokie, jak 200 ° C.

Wadą tego procesu jest to, że nie dostaniesz żadnego z naturalnie występujących składników odżywczych, które są zniszczone podczas ekstruzji. Krokiety karmy muszą być napryskane tłuszczem, olejami, minerałami i witaminami.

 Syntetyczne substancje odżywcze nie są tak łatwo przyswajalne przez organizm i pomimo długiego okresu trwałości są mniej trwałe przy przechowywaniu i mogą być zniszczone podczas przechowywania lub transportu.

Innym źródłem niepokoju ekstrudowanych produktów spożywczych jest fakt, że przy zanurzeniu w wodzie, mają one tendencję do unoszenia i absorbują wilgoć w taki sposób, że rozszerzają się wiele razy od ich pierwotnej wielkości.

 To doprowadziło wielu dietetyków do kwestionowania ich przydatność dla ras, które są podatne na skręcanie żołądka.

Ponadto, w procesie wytwarzania karmy suchej metodą ekstruzji, poprzez działanie wysokiej temperatury i ciśnienia, wytwarzają się nowe związki toksyczne, które mają przyrodę kancerogenną.

Alternatywą jest proces pieczenia karmy w piekarniku przy niskich temperaturach.

Przez ten sposób przygotowania, jest to zdrowe, smaczne, lekkostrawne jedzenie dla dobrego samopoczucia zwierzęcia. 

Karma Oven-Baked Tradition produkuje się we własnej fabryce. Aby przejść od procesu otrzymania składników do ich rozdrabniania, wystarczy kilka minut. Potem idzie mieszanie składników, formowanie krokietów i pieczenie na specjalnych platformach.  Piece, w których proces pieczenia jest skomputeryzowany, stwarzają też możliwości wytworzenia produktu o wiele mniej przetworzonego, bardziej aromatycznego, bez zastosowania sztucznych dosmaczaczy.  Krokiety niepoddawane są działaniu wysokich temperatur i sile wielu atmosfer. Ten proces jest w 10 razy dłuższy niż ekstruzja. Dzięki temu Oven-Baked Tradition jest karmą nisko przetworzoną.

Delikatniejszy, trudniejszy do wykonania na wysokim poziomie wydajności, sposób gotowania, jest zarezerwowany dla producentów, które kładą nacisk na jakość nad ilością.

 Pieczenie w piecu pozwala zatrzymać prawdziwe, naturalne smaki mięsa i warzyw i brązowienie lub karmelizacja daje karmie bogaty, pikantny smak i kuszący aromat.  Nie ma potrzeby natryskiwać produkt końcowy tłuszczem i aromatami, oraz dodawać żadnych substancji odżywczych, aby nadrobić straty z procesu gotowania, które widzimy w ekstruzji.

Ten unikalny proces pieczenia ma jeszcze kilka zalet:

  • - zmienia trudne do strawienia cząsteczki "surowych" skrobi w łatwy do strawienia dekstryn,
  • - działa jako "prze-strawienie", powodując mniejsze napięcie na układ trawienny psa albo kota i daje większy stopień absorpcji pożywienia, prawie 100%, w porównaniu do karmy ekstruzyjnej, gdzie stopień absorbcji jest o połowie mniejszy.

Jelito psa i kota jest krótkie; pracuje ono w najbardziej efektywny sposób, gdy jedzenie jest skoncentrowane i może być szybko strawione.

Ważne witaminy, minerały i składniki odżywcze są następnie łatwo przyswajalne do układu pokarmowego zwierzaka.

Próba z wodą pokazuje, że granule w żołądku psa czy kota nie będą pęczniały i długo zalegały, jak to się dzieje z karmą ekstruzyjną, w której jest dużo powietrza.

Składniki odżywcze karmy Oven-Baked rozpuszczają się w krótkim czasie do postaci emulsji i łatwiej wchłoną się z jelita cienkiego do krwioobiegu. Dzięki temu układ pokarmowy jest mniej obciążony, a proces trawienia ułatwiony. 

Jako właściciel psa czy kota, masz wybór czym karmić swoje zwierzęta i każdy ma swoje zdanie na temat tego, co jest najlepsze.

Czy twój pupil  kiedykolwiek próbował karmy Oven-Baked Tradition?

Karmę można zakupić u dystrybutora: http://obtkarma.pl/pl/

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie