Należy szczególnie uważać na kości piszczelowe z drobiu i dziczyzny- są drobne, ale bardzo niebezpieczne, gdyż mogą wbić się w przełyk lub w inny odcinek przewodu pokarmowego. Mogą też uszkodzić jelito,co prowadzi do śmierci psa. Zamiast nich lepiej dać psu kości cielęce i wołowe. Unikać należy również gotowanych kości, które mogą się stać przyczyną śmierci. Mięso wątrobowe w dużych ilościach też jest niewskazane, gdyż posiada duże ilości witaminy A, co prowadzi do zatrucia. Niebezpiczne jest podawanie psu surowe mięso - wbrew pozorom pies nie radzi sobie z bakteriami, które mogą znajdować się w nieprzetworzonym mięsie.Także mięso wieprzowe, wędliny, wyroby garmażeryjne mogą być dla czworonoga szkodliwe ze względu na znajdujące się w nich przyprawy. Gotowane,ale nieświeże mięso staje się przyczyna zatruć pokarmowych. Niewskazane jest też podawanie skwaśniałych produktów,grubych, źle rozgotowane kasz oraz wywarów z mięsa i kości. Listę zamykają oczywiście słodycze, które prowadzą do wielu problemów zdrowotnych psów, od otyłości zaczynając, na śmiertelnych przypadkach kończąc.