Rodzaje diety dla psów

jedzenie surowe

Najpopularniejsza surowa dieta to BARF. Według jej twórcy, dr Iana Billinghursta, prawidłowo skomponowany posiłek dla psa składa się w 60% z surowych kości z mięsem, 15-20% surowych, zmiksowanych warzyw, 10% surowych podrobów oraz 10% różnych dodatków (surowe jaja, algi, jogurt, olej rybi, twarożek i inne). Aby uzyskać więcej informacji o tej diecie wpisz w wyszukiwarkę internetową hasło "barf".

Zalety:

  • posiłki przygotowywane są ze świeżych i dobrej jakości produktów;
  • produkty podawane są w stanie surowym, dzięki czemu ich zawartość odżywcza jest wykorzystywana przez psa w stopniu maksymalnym;
  • proporcje poszczególnych składników oraz fakt, że jedzenie podawane jest w stanie surowym sprawiają, że tego typu dieta najwierniej odwzorowuje "dietę ewolucyjną" psów, czyli taką, do jakiej są one genetycznie przystosowane;
  • niska zawartość węglowodanów;
  • bardzo często obserwuje się dobroczynny wpływ na zdrowie psów (znika kamień nazębny, poprawia się jakość sierści, znikają "alergie", itp.);
  • gryzienie kości dobrze wpływa na psychikę psa (czynność uspokajająca).

Potencjalne zagrożenia i minusy:

  • w przypadku niewłaściwego przechowywania surowego mięsa istnieje ryzyko jego skażenia bakteriami lub grzybami;
  • nie wszystkie psy lubią surowe mięso;
  • nie wszystkie psy dobrze tolerują surowe mięso lub wysoką zawartość tłuszczu;
  • podawanie surowych kości niesie ze sobą ryzyko mechanicznego uszkodzenia psich zębów lub układu pokarmowego;
  • w przypadku, gdy nie będziemy szczególnie dbać o różnorodność podawanych produktów istnieje ryzyko zaistnienia niedoborów witamin lub minerałow w organizmie psa;
  • nie każda gospodyni domowa zaakceptuje w kuchni psa ogryzającego surową kość, nie wspominając o tym, że czasem psy lubią chodzić ze swoją "zdobyczą" po całym mieszkaniu;
  • dobrej jakości BARF jest drogi.

     

posiłki gotowane w domu

Zwykle składają się z mieszaniny mięsa (surowego lub gotowanego), warzyw (surowych lub gotowanych) oraz węglowodanowego wypełniacza (np. ryż, makaron, kasza gryczana, gotowane ziemniaki, psie suchary). Najczęściej spotykane propozycje proporcji między poszczególnymi składnikami to 1:1:1.

Zalety:

 

 

  • posiłki przygotowywane są ze świeżych i dobrej jakości produktów;
  • psy bardzo chętnie jedzą domowe jedzenie;
  • posiłki nie zawierają dodatków chemicznych, takich jak konserwanty czy sztuczne barwniki;
  • jeśli nasz pies cierpi na alergie pokarmowe wówczas posiłki możemy łatwo dostosować do jego potrzeb, zmieniając rodzaj mięsa, warzyw lub wypełniacza;
  • umiarkowane koszty (można wykorzystać odpady kuchenne).

Potencjalne zagrożenia i minusy:

  • w tak skomponowanych posiłkach brak jest wystarczającego źródła wapnia, dlatego psu należy podawać albo kości albo uzupełniający preparat wapniowy (wg wskazań lekarza wet.);
  • jeśli nie będziemy dbać o dużą różnorodność produktów, z których przygotowywane są posiłki dla psa, istnieje ryzyko wytworzenia się w jego organizmie niedoborów witamin lub minerałow, dlatego wskazane jest podawanie suplementów (wg wskazań lekarza wet.);
  • jeśli wszystkie produkty będą poddane obróbce termicznej, jedzenie będzie "martwe" (brak "dobrych" bakterii, enzymów, itp).

 

sucha karma
 

Zalety:

  • zbilansowanie podstawowych składników pokarmowych;
  • wygodna dla właściciela;
  • duży zakres cenowy - od bardzo tanich po bardzo drogie;;
  • duża różnorodność rodzajów karmy na rynku
  • dość chętnie jedzona przez psy.

Potencjalne zagrożenia i minusy:

  • zawartość chemicznych dodatków, takich jak konserwanty, antyutleniacze, barwniki, dodatki smakowe;
  • brak "żywych" składników pokarmowych, takich jak na przykład enzymy;
  • nienaturalna modyfikacja białek w procesie ekstrudacji;
  • zbyt wysoka zawartość węglowodanów;
  • niska zawartość (dobrze przyswajalnego) białka pochodzenia zwierzęcego;
  • "wydelikacenie" układu pokarmowego psa (brak "dobrych" bakterii);
  • zaburzenia wynikające z nadmiaru witamin lub minerałów;
  • zaburzenia wchłaniania wynikające z reakcji poszczególnych witamin lub minerałów między sobą;
  • nie wiemy, jakiego pochodzenia i jakości są użyte produkty;
  • skomplikowana zawartość utrudnia wyodrębnienie składnika uczulającego, w przypadku wystąpienia alergii;
  • nieczytelnie lub błędnie podawane informacje o składzie karmy.

Zdecydowanie nie polecam podawania psu tanich karm, sprzedawanych w supermarketach!

 

Magda Urban
http://www.urban.poznan.pl/

Więcej w tym dziale:

Podstawy technologii produkcji karm gotowych cz. 3 - karmy mokre

0
12.02.2016

Pełnoporcjowe karmy gotowe dla psów są coraz częściej wybieranym sposobem ich żywienia. Wiele osób jednak ma co do tego sposobu żywienia pewne wątpliwości. Dotyczą one ogólnie wpły...

Podstawy technologii produkcji karm gotowych cz. 2 - karmy suche

0
08.02.2016

Na rynku jest dostępna bardzo duża różnorodność karm gotowych dla psów. Różnią się one marką, smakiem, częściowo składem, trafiają w odrębne gusta i przekonania właścicieli. Jednak...

Podstawy technologii produkcji karm gotowych cz. 1 – wstęp

0
01.02.2016

Wiele osób postrzega karmy gotowe jako wymysł ostatnich dziesięcioleci i jako „nowość” traktuje je z pewną nieufnością. Tymczasem historia produkcji karm gotowych przez...

Uwagi o żywieniu i pielęgnacji psów służbowych i nie tylko

0
17.09.2015

Pies służbowy w Straży Granicznej wykorzystywany jest do różnych celów. W związku z tym żyje w specyficznych warunkach. Pracuje przeciętnie 6-8 lat. Żyje średnio 10 -12 lat. Normy ...

Wigilia dla psa i kota

0
17.09.2015

Wigilia dla psa i kota - jak skomponować wigilijną dietę dla naszego pupila?    Święta Bożego Narodzenia są okresem radości, kiedy spotykamy się całymi rodzinami pr...

Tłuszcze

0
17.09.2015

Tłuszcze powinno się podawać w ilości nie większej niż 1,5g/1kg masy ciała. np. w postaci olejów roślinnych. P onieważ zapotrzebowanie na tłuszcze jest częściowo pokrywane przez...

zobacz więcej w tym dziale
Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.